17 Kasım 2009 Salı

Denizi kız, kızı deniz kokan şehir.... İzmir'im


İZMİR LOKMASI...

İzmir sokaklarında yürürken nefis İzmir Lokması'nın kokusu burnunuza geldiğinde yolunuzu değiştirip, kokuya doğru yürümekten çekinmeyin. Çünkü bu tadı alabileceğiniz en güzel yere götürür sizi. Kokunun kaynağındaki lokma sokakta dökülüyordur ve hayrına yoldan geçenlere dağıtılıyordur. Özellikle dini günlerde sokaklarda her köşe başında lokmacıya rastlayabilirsiniz. İzmir'de lokma ücretsizdir. Sokaklarda kaynatılan kazanlarda pişirilir ve her daim önünde uzun uzun kuyruklar olur. Kuyruğun uzunluğuna aldırmayın toplamda 5 dakikadan fazla sürmez. Sırada İzmir'in en ünlü doktorunu da görebilirsiniz, avukatını da. Sosyal sınıfı ne olursa olsun sokak köşesinde dökülen lokmadan yemek adetttendir. Sünnet törenlerinde de gelen davetlilere mutlaka taze çıtır lokma ikramı yapılır.


Un, tuz, maya ve şekerle hazırlanan hamurun kızgın yağda kızartılması ile yapılır. Daha sonra sıcak sıcak ikram edilmeden önce üzerine hazırlanmış olan şerbet dökülerek servis edilir.
Osmanlı sofrasında Saray Lokması adıyla bilinen tatlı ile aynı gibi görünsede, servisi ve görüntüsü itibari ile farklılıklar gösterir. İzmir Lokması ortası delik, gevrek şeklinde kızartılır. Diğerleri ise küre şeklinde kızartılır. İzmir Lokması şerbeti ile birlikte çok lezizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder